Logo NET CS

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si: http://www.rhkbrno.cz/o-nas/gdpr/5205-gdpr
  • Domů >
  • Články >
  • Hybatelem implementace průmyslu 4.0 je snaha přežít

Hybatelem implementace průmyslu 4.0 je snaha přežít

Pátý ročník akce BRNO INDUSTRY 4.0, kterou spolu již tradičně zorganizovali INDUSTRY CLUSTER 4.0, Regionální hospodářská komora Brno a partneři sítě Enterprise Europe Network, se letos uskutečnila se ve dnech 16. a 17. března 2021 ve virtuálním prostředí a synergicky spojila mezinárodní konferenci a kooperační burzu.

Letos nás epidemie zahnala do online prostředí. Očekáváme proto ale větší účast, než bychom si z kapacitních důvodů mohli dovolit u fyzické akce. Již nyní víme, že dopolední plenární část sledovalo přes 300 účastníků, odpolední paralelní sekce v průměru 150 účastníků. Očekáváme ještě cca 50% nárůst o ty, kteří si přednášky pustí ze záznamu. Po informacích o průmyslu 4.0 je stále velký hlad,“ říká Radek Kopecký, hlavní organizátor konference za Regionální hospodářskou komoru Brno.

Dopolední sekce konference byla obohacena příspěvky zahraničních přednášejících – z Německa, Rakouska a Nizozemska. Jeden ze speakrů, Nizozemec Peter van Harten (Smart Industry Ambassador), vyjádřil obdiv České republice, že si dokázala udržet svůj letecký průmysl. Uvedl příklad, že nizozemský výrobce letadel Fokker zaspal dobu, a prohrál tak konkurenční boj s Airbusem. Peter van Harten apeloval na české podniky, aby držely krok s dobou, neustále inovovaly, a tak zůstaly konkurenceschopné i v této turbulentní době.

V plenární části střídala odborné přednášky panelová diskuse, kde se sešli zástupci ryze českých firem. Malou firmu rodinného typu představovala brněnská ASTRA MOTOR s.r.o., firmu střední velikosti jihomoravská STROJÍRNA OSLAVANY, spol. s r.o. a velkou středočeská BENEŠ a LÁT a.s.

Hybatelem digitalizace je touha přežít. Pro lidi je však digitalizace nesnadno pochopitelná a je úkolem manažera ji pracovníkům dobře vysvětlit,“ přiznal Jan Keprda, jednatel společnosti ASTRA MOTOR s.r.o., a pokračoval, „byl jsem překvapen, jak k tomu přistoupili ti starší a zkušení. Po překonání prvotního odporu se starší pracovníci stali dokonce tahounem celého procesu digitalizace. Chtěli ukázat, že nejsou tak staří, aby to nezvládli. Staří matadoři jsou cennou posádkou naší lodi, která pluje vstříc digitalizaci.“

Alena Lubasová, ředitelka společnosti STROJÍRNA OSLAVANY, spol. s r.o. mu přizvukovala: „Jednou, jak se rozhodnete digitalizovat, není cesty zpátky. A není možné, aby půlka firmy byla digitalizovaná a ta druhá nikoli. Důležitá je motivace lidí. Kdo chce zapalovat, musí hořet. Výzvou je přesvědčit lidi, kteří jsou ve firmě 30 let, ale i oni musí pochopit, že pokud budou brzdou, tak to budou kazit všem.“

Když jsem ve firmě krátce po svém nástupu zaváděl docházkový systém místo píchaček, tak to byla revoluce. Potřebovali nového člověka, aby to ustál,“ rozhovořil Zdenko Piovarči ze společnosti BENEŠ a LÁT a.s. o zavádění změn a dodal, „budoucnost spatřuji hlavně v umělé inteligenci a s ní související datové analytice.“

Konference, která se uskutečnila za finanční podpory Jihomoravského kraje, se odpoledne rozpadla do čtyř paralelních sekcí (Digitalizace výroby, Flexibilní výroba, Kyberbezpečnost a Technologie budoucnosti), každá se sekcí se skládala z pěti přednášek.

Svou spokojenost s akcí vyjádřil Tomáš Halva, jednatel společnosti BECKHOFF Automation s.r.o.: „Chtěl bych Vám velice poděkovat za přípravu letošní konference Brno Industry 4.0. Byla to jedna z mála možností, jak nasát aktuální situaci a trendy v digitalizaci a automatizaci průmyslu. Účast tří stovek posluchačů přesáhla veškerá má očekávání. Měl jsem pocit, že jsem na vysoce profesionální akci, která je nikoliv lokálního, ale světového formátu. Opravdu upřímně jsem Vám chtěl poděkovat. Bylo to skvělé.

Na konferenci druhý den navázal předem připravený networking, online jednání realizovaná prostřednictvím video hovorů v rámci aktivit sítě Enterprise Europe Network. Proběhlo více než 150 schůzek, z toho polovina byla mezinárodních. Účastníci využili i možnosti sjednat si schůzku také s přednášejícími a dotačními experty, se kterými konzultovali aktuálně vypsané dotační výzvy.

Zpracovala: RHK Brno/EEN

V Brně dne 29. března 2021

20210316 121958