Logo NET CS

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si: http://www.rhkbrno.cz/o-nas/gdpr/5205-gdpr

Nejsou lidi a digitalizace je nutností

Když chce firma přežít v době, kdy krize střídá krizi, tak digitalizace přestává být konkurenční výhodou, ale naprostou nutností. I tak by se dala shrnout konference BRNO INDUSTRY 4.0, kterou již po sedmé zorganizoval INDUSTRY CLUSTER 4.0 ve spolupráci s Regionální hospodářskou komorou Brno.

Přednášková část konference proběhla 15. února v brněnském hotelu International a hostila přes 200 účastníků, další dvě stovky přihlášených sledovaly program online. Konferenci zahájili Tomáš Kubala, předseda představenstva INDUSTRY CLUSTER 4.0, a Jan Zámečník, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

B2B schůzek se během dvou dní (15.–16. února) uskutečnilo přes stovku, a to jak na místě, tak i online. Další nové kontakty byly navázány při neformálním networkingu, anebo u prezentačních stánků vystavujících společností.

Posíleni (z) krizí

Krize přicházejí čím dál častěji, neberte je však negativně, ale jako výzvu pro zlepšení. Nikdy nepromarněte příležitosti, které vám krize nabízí. Jen tak z ní vzejdete silnější,“ pronesl Joerg Theis, president ABB Machine Automation Division (B&R), a varoval, že přijdou další těžké situace. Vyzval, ať firmy budují dobré vztahy se svými dodavateli i odběrateli, protože jsou to právě dobré vztahy, které v krizích podrží.

V Rakousku je velice nízká nezaměstnanost, což vytváří velkou poptávku po automatizaci. Ve firmě B&R díky poslední krizi kladou daleko větší důraz na udržitelnost, snižování spotřeby energií a obnovitelné zdroje.

Přichází soumrak průmyslu 4.0?

Kdepak, průmysl 4.0 ještě nevyčerpal svůj potenciál, panelisté se shodli, že se nacházíme na začátku a čím více se prvky průmyslu 4.0 aplikují do praxe, tím přispívají ke zrychlování dalšího vývoje. Je kladen velký důraz na neustálé přizpůsobování se.

„Klastr se snaží se svými členy o společné sdílení zkušeností a osvětu, proto se podařilo do jednoho panelu posadit třeba i zástupce úhlavních konkurentů, předních technologických firem, které jsou součástí našeho klastru – B + R automatizace, BECKHOFF a SIEMENS,“ zdůraznil hlavní organizátor konference Radek Kopecký z INDUSTRY CLUSTER 4.0. V dalším panelu diskutovali zástupci výrobních podniků a implementačních společností.

V obou panelech zaznělo, že se firmy potýkají s nedostatkem pracovníků a jejich odlivem. Digitalizace procesů, jejich zjednodušení a jejich podrobný popis eliminují hrozby spojené s odlivem zaměstnanců a jejich know-how. Digitalizace tak zabezpečuje kontinuitu výroby způsobenou odlivem mozků a automatizace zase řeší nezájem pracovníků o nudné, rutinní a nebezpečné pracovní činnosti.

V kostce

Kromě dvou panelových diskusí na konferenci zaznělo 23 přednášek, ty odpolední byly rozčleněny do tří specializovaných sekcí zaměřených na digitalizaci, flexibilní výrobu a kybernetickou bezpečnost. Program byl doplněn i o B2B schůzky a expozice partnerů. Účastníci si bohatý program pochvalovali, vysoce hodnotili zejména inspirativní příklady z praxe.

Konferenci organizoval INDUSTRY CLUSTER 4.0 se svými partnery. Hlavními partnery se staly společnosti B + R automatizace, spol. s r.o., Beckhoff Automation s.r.o. a SIEMENS, s.r.o. Akce byla součástí aktivit Cybersecurity Innovation Hubu, evropského digitálního hubu pro kybernetickou bezpečnost.

B2B část zajistila Regionální hospodářská komora Brno s partnery sítě Enterprise Europe Network, jejíž aktivity jsou spolufinancovány Evropskou unií z programu Single Market Programme na základě grantové smlouvy č. 101052765 a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Rozcestník

Fotogalerie | Videoreportáž | Záznam konference

Lenka Votavová, Regionální hospodářská komora Brno a INDUSTRY CLUSTER 4.0
Brno, 16. února 2023